路亚发烧友——路亚运动风向标

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

坑口.天河.一天遊

今日同3位台釣釣友去廣州坑口同埋天河釣具城遊覽.
由於當中有三人未曾上過去,所以今次將行程的目標定位為行街睇為主、購物為次.
今朝九點起羅湖出發,搭廣深列車上廣州火車站先,車費為$70一程,需時約一個半小時.

剛剛落車

廣州火車站

由於我地決定去坑口先,所以我地起廣州地鐵站乘地鐵去坑口站,經過約四十分鐘就抵達坑口站.

廣州地鐵站

坑口站出口

一出出口往前走,就會看見左邊的坑口釣具城,下面有停車場泊車.

門口

門口

門口

入到去,發現個度好鬼大,真系可以買野買到破產...嘿~
可能因為時間尚早,十一點幾,好多店鋪都末開...
吾講咁多,睇相啦~

Okuma 代理

有最新款的VS系列,全球首創將跎圓型齒輪技術運用起捲線器,扲上手試過,好順呀!!

毛鈎竿~

可能因為坑口競爭比較大,d貨o既價都比較平,種類又多,不過擺得好亂,要搵自己需要o既野要花好多時間.
呢度假餌用品九成九系國產,無咩特色可言,不過勝在夠多夠平.
記住,買野一定要講價,佢地開價開得好離譜,可以殺佢地一大截.
咁我買左d乜?少少野咁o羅~

五蚊人民幣一件

太空豆一包六百粒,賣十蚊包咋!!隻假餌賣九蚊.

八蚊隻!!

買左好少野,費時等陣要扲餐死...
一點鐘lu~~下一站天河!!點去?
可以搭地鐵,不過要好耐好耐....
我地選擇搭的士,需時二十分鐘,大約五十五蚊人民幣.
去到食午餐先,然後再行...

天河釣具大厦

停車場,附近有廣深直通車搭~

天河釣具大厦,系一揀大厦,實用面積少,有三十多間鋪,由地下到三樓都有釣具賣.

一樓

二樓

三樓

店鋪面積比較細,但貨品擺得算整齊~

戰利品:

一包鉤有六十五隻,三蚊一包,好平呀~

鉛片六十條十五蚊,膠圈五百個賣$20~

spoon $9隻~

spinner 一盒$15

靚腳線$25盒

$15盒.

行完天河,六點鐘度,要閃人...點走?
可以搭直通車落深圳或者搭地鐵再轉火車...
今日消費最少系我,買得三百鯪蚊野,想買支戰鬥竿同戰鬥籠,不過最後無買度,因為想下次有時間先慢慢揀.
總共用左六百蚊度,二百七蚊系車資+早午晚三餐...

下次有機會再去過~

好详尽哦,得闲一定会去走走。:36_2_5F25

36_2_48 36_2_48 好介绍!!!!

:36_2_5F25

好介绍!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:36_2_5F25

謝榮版與大家分享!:36_2_5F25

天河那边的渔具城地址在那里的啊?

原帖由 漠阳鲨 于 2007-3-6 09:58 发表
天河那边的渔具城地址在那里的啊?

体育西路133号天河大厦

比地图还清楚!:36_2_5F25

荣版,修正一下,是广州东站